THE ORIELLES – DISCO VOLADOR

Vier erg jonge Britse muzikanten uit Halifax, Manchester en Liverpool hebben zich begin vorig jaar verenigd in de indie rockformatie ‘The Orielles’. Drumster Esme-Dee Hand-Halford, haar zus zangeres en bassiste Sidonie B Hand-Halford, gitarist Henry Carlyle Wade en Alex Stephens op keyboards debuteerden al gauw met hun album “Silver Dollar Moment” waarmee ze er in slaagden om de aandacht van de muziekpers te winnen en meerdere live optredens in Groot-Brittannië te versieren.

Er is dan ook een gezonde belangstelling te verwachten voor hun volgende full-cd die onder de titel “Disco Volador” op de markt zal komen. Afgaand op de eerste single “Come Down On Jupiter” (zie video) uit de plaat zou dit album wel eens voor de internationale doorbraak kunnen gaan zorgen. De link tussen hun werk en de jaren ’90-muziek is na beluistering van dit nieuwe album weer snel gelegd.

Er staan tien tracks op “Disco Volador” (= Spaans voor ‘vliegende plaat’) met als eerste track de nieuwe single. Daarna volgen enkele melodieuze pop- en rocksongs waarin synthesizers en ritmische ‘drum and bass’-klanken de sound van de nummers bepalen. We krijgen op samba, disco, boogie en dansgrooves geënte deuntjes aangeboden door dit frisse en enthousiaste groepje jongeren.

Er duiken hier en daar enkele gelijkenissen op met ouder werk van bands als ‘Stereolab’ en ‘Mogwai’ en de mengelmoes van invloeden uit diverse muzikale stromingen zorgen ervoor dat ‘The Orielles’ een specifieke eigen dansbare sound hebben ontwikkeld voor hun muziek op deze plaat die geproduced werd door Marta Salogni, bekend van haar eerder werk met o.a. ‘Liars’ en Björk.

Uit het op “Disco Volador” gebrachte aanbod selecteerden wij als favoriete tracks het dromerige “Rapid I”, het door gastmuzikant Iain McCall van popgroep ‘LYLO’ op saxofoon begeleide “Memoirs Of Miso”, “Bobbi’s Second World” (zie live versie op de 2e video), het poëtische “Whilst The Flowers Look”, het radiovriendelijke poppy nummer “7th Dynamic Goo” en albumafsluiter en tweede single “Space Samba (Disco Volador Theme)”. Ook de op soulmuziek geïnspireerde songs “A Material Mistake” en “Euro Borealis” verdienen zeker meerdere luisterbeurten. ‘The Orielles’ is zeker een band om gedurende de volgende jaren van nabij in de gaten te houden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Heavenly Recordings / PIAS

video